Είναι σχεδόν ένας χρόνος που γίνεται αυτή η συζήτηση για το εάν πρέπει να αποσυρθεί το βιβλίο ιστορίας της έκτη δημοτικού, όπως και τελικώς έγινε. Υπήρχαν αναφορές στο βιβλίο που δεν συμφωνούσα και εγώ. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτές που στάθηκαν τα κανάλια αλλά και σε άλλες που συνεχίζουν να υπάρχουν στο καινούργιο – παλιό βιβλίο που μοιράστηκε στους μαθητές. Για να γίνω πιο σαφείς στο καινούργιο – παλιό βιβλίο της ιστορίας συνεχίζουν να υπάρχουν ανακρίβειες και αποσιωπήσεις που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Στο βιβλία της ιστορίας σε όλα τα επίπεδα των σχολικών βαθμίδων δεν αναγράφονται πουθενά τα εξής ιστορικά αποδεδειγμένα γεγονότα:
· Η μεγαλύτερη σφαγή στα χρόνια της επανάστασης του 1821 έγινε από στρατεύματα του Κολοκοτρώνη στη Τριπολιτσά εναντίον τούρκων αμάχων.
· Πριν από την ( καταδικαστέα και φρικαλέα ) Μικρασιατική καταστροφή, είχε προηγηθεί η προέλαση του ελληνικού στρατού στα βάθη της ασιατικής Τουρκίας όπου στο διάβα του καιγόντουσαν ολοσχερώς χωριά.
· Το κρυφό σχολειό αποτελούσε μια μυθοπλασία που καταγράφηκε περιέργως σαν ιστορία αρκετά χρόνια έπειτα από την επανάσταση του 1821.
· Στα διάφορα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται οι μαθητές αναφέρονται όσα διέπραξαν οι στρατιώτες του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο αλλά πουθενά δεν αναφέρονται οι σφαγές αμάχων Τουρκοκυπρίων από διάφορους υπερπατριώτες.
Κλείνοντας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι και εγώ είμαι αντίθετος σε εκφράσεις τύπου … συνωστισμός ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης. Όμως η ιστορία που μας διδάσκεται από το κράτος έχει σαν στόχο την διαιώνιση του μίσους προς την Τουρκία, την απόκρυψη πραγματικών γεγονότων και την παροχή μια ημιμάθειας για σκοπούς που υπηρετούν το ίδιο το κράτος.
Γίνεται να με φοβίζει ένα λευκό χαρτί; Ναι γίνεται όχι μόνο να με φοβίζει αλλά υπάρχουν στιγμές που με κάνει να δειλιάζω κιόλας. Γιατί άλλο είναι ο φόβος και άλλο η δειλία. Τον φόβο μπορώ να τον χειριστώ και να τον χρησιμοποιήσω. Μπορεί να με προτρέψει να κάνω πράγματα. Η δειλία όμως μόνο να αποτρέψει μπορεί. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ φόβου και δειλίας.
Ο λόγος που μπορεί να με φοβίζει ένα λευκό χαρτί, μια άγραφη σελίδα, βρίσκεται καλά κρυμμένος μέσα στο μυαλό μου. Μακάρι κάποιος να μπορούσε να μπει μέσα στο κεφάλι μου για να δει αυτά που σκέφτομαι και νοιώθω που δεν μπορώ να τα αποτυπώσω σε ένα χαρτί. Όχι γιατί είναι περίπλοκα. Αντιθέτως είναι απλά και αυτονόητα. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν λέξεις για να τα περιγράψουν.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα λόγια. Επειδή πάλι δεν υπάρχουν οι λέξεις προτιμώ την σιωπή, κι ας με κόβει στα δύο πολλές φορές , όπως και τώρα. Όσα δεν περιγράφονται με λόγια κάποιοι πιστεύουν πως τα λένε τα μάτια μας. Αυτό πιστεύω και εγώ. Δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο για να καταλάβεις τι έχουν να σου πουν τα μάτια κάποιου. Απλά πρέπει να κάνεις λίγο ησυχία και να τα ακούσεις.
To graffiti με την μορφή που παρουσιάζει ως και σήμερα πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 70 στις κοινότητες των αφροαμερικανών. Την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη αναπτύχθηκε και το κίνημα του hip hop. Ίσως και για αυτό πολλοί και για αρκετά χρόνια να το θεωρούσαν ένα από τα στοιχεία του hip hop. Βέβαια αυτό ήταν λάθος. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο είναι διότι δεν έχει αντιληφθεί τι είναι το hip hop. Είναι πολλοί λίγοι αυτοί σε όλο τον κόσμο που έχουν αντιληφθεί τι είναι το hip hop. Φυσικά δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σε αυτούς απλά είχα την τύχη να πάρω μια μυρωδιά από τον κώδικα του που μέχρι στιγμής μου είναι αρκετή. Ένας ακόμα λόγος που ίσως το graffiti να ταυτίστηκε με το hip hop είναι πως και τα δύο αρχικά απευθύνονταν και προέρχονταν από τον ίδιο καταπιεσμένο κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό των πρώτων graffiti είναι πως αρκετά συχνά έμεναν ανυπόγραφα. Αυτό που φαινόταν να νοιάζει τους δημιουργούς τους , πέρα από μια εικαστική παρέμβαση σε άχρωμες και μουντές τσιμεντόπολεις και αστικά κέντρα, ήταν το μήνυμα του εκάστοτε κομματιού που συνήθως ήταν άκρως κοινωνικό και πολιτικό. Με την πάροδο του χρόνου τα graffiti άρχισαν να υπογράφονται. Αρχικά το μέγεθος της υπογραφής ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με συνολικό μέγεθος του graffiti. Στη πορεία έγιναν ίσα. Μέχρι που φτάσαμε στην σημερινή εποχή που στα graffiti διακρίνεις μόνο την υπογραφή του δημιουργού τους. Πλέον είναι πολλοί λίγοι αυτοί που δεν πουλούν ,ή ακόμα και πουλιούνται οι ίδιοι, αυτή την τέχνη του δρόμου σε ιδιώτες. Επίσης είναι πολλοί λίγοι αυτοί που όταν κάνουν graffiti δεν παίρνουν την άδεια από τον εκάστοτε δήμο. Στο εξωτερικό τουλάχιστον είναι ακόμα πολλοί αυτοί που συνεχίζουν παράνομα να διαδίδουν την τέχνη τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στη Νέα Υόρκη υπάρχει ειδικό τμήμα της αστυνομίας με σκοπό την καταπολέμηση του graffiti, στο οποίο συμμετέχουν και παλιοί γκραφιτάδες. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τύπο που έκανε τον μάγο κάτω από την γέφυρα στο Φάληρο. Για πολλά χρόνια όποτε τύχαινε να περνάω από εκεί με το που το έβλεπα γέμιζα με χαρά και ταξίδευα, έστω και νοητά, σε άλλους κόσμους. Όποιος βεβήλωσε αυτό το graffiti βεβήλωσε ολόκληρη την ιστορία του graffiti στην Ελλάδα. Εάν τύχει και τα παραπάνω διαβαστούν από κάποιον που ασχολείται ενεργά με το graffiti να γνωρίζει ότι γράφτηκαν από κάποιον που δεν έχει ταλέντο στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά αυτοί που έχουν οφείλουν να σεβαστούν την ιστορία του graffiti και κατά επέκταση τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Καλώς ήρθες. Σε περίμενα καιρό. Πάει καιρός από τη τελευταία μας συνάντηση. Μάλλον θα ξέρεις τι μεσολάβησε αυτό το διάστημα. Εφόσον έλειπες, θα καταλαβαίνεις πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα.
Κατάλαβα πως δεν έφυγες από μόνη σου. Εγώ είμαι που σε έδιωξα. Άθελα μου; Δεν νομίζω, μάλλον ηθελημένα θα έλεγα κι ας μην φαινόταν να το καταλάβαινα τότε. Όλες οι καταστάσεις ελέγχονται από εμάς κι ας μην το αντιλαμβανόμαστε πάντα. Εφόσον έγινε έτσι λοιπόν, οφείλω όχι να σου ζητήσω συγνώμη αλλά να σου πω πως λυπάμαι. Λυπάμαι για εμένα και για το διάστημα που πέρασα μακριά σου.
Δεν ξέρω όμως εάν λυπάμαι τόσο που να με κάνει να σε κρατήσω κοντά μου. Μάλλον όχι. Οπότε φύγε πάλι μακριά έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να μπορέσω να σε κρατήσω για πάντα. Γεια χαρά ηρεμία μου. Ελπίζω να ξανασυναντηθούμε σύντομα και για πάντα αυτή τη φορά.