Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2007

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Είναι σχεδόν ένας χρόνος που γίνεται αυτή η συζήτηση για το εάν πρέπει να αποσυρθεί το βιβλίο ιστορίας της έκτη δημοτικού, όπως και τελικώς έγινε. Υπήρχαν αναφορές στο βιβλίο που δεν συμφωνούσα και εγώ. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτές που στάθηκαν τα κανάλια αλλά και σε άλλες που συνεχίζουν να υπάρχουν στο καινούργιο – παλιό βιβλίο που μοιράστηκε στους μαθητές. Για να γίνω πιο σαφείς στο καινούργιο – παλιό βιβλίο της ιστορίας συνεχίζουν να υπάρχουν ανακρίβειες και αποσιωπήσεις που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Στο βιβλία της ιστορίας σε όλα τα επίπεδα των σχολικών βαθμίδων δεν αναγράφονται πουθενά τα εξής ιστορικά αποδεδειγμένα γεγονότα:

· Η μεγαλύτερη σφαγή στα χρόνια της επανάστασης του 1821 έγινε από στρατεύματα του Κολοκοτρώνη στη Τριπολιτσά εναντίον τούρκων αμάχων.

· Πριν από την ( καταδικαστέα και φρικαλέα ) Μικρασιατική καταστροφή, είχε προηγηθεί η προέλαση του ελληνικού στρατού στα βάθη της ασιατικής Τουρκίας όπου στο διάβα του καιγόντουσαν ολοσχερώς χωριά.

· Το κρυφό σχολειό αποτελούσε μια μυθοπλασία που καταγράφηκε περιέργως σαν ιστορία αρκετά χρόνια έπειτα από την επανάσταση του 1821.

· Στα διάφορα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται οι μαθητές αναφέρονται όσα διέπραξαν οι στρατιώτες του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο αλλά πουθενά δεν αναφέρονται οι σφαγές αμάχων Τουρκοκυπρίων από διάφορους υπερπατριώτες.

Κλείνοντας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι και εγώ είμαι αντίθετος σε εκφράσεις τύπου … συνωστισμός ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης. Όμως η ιστορία που μας διδάσκεται από το κράτος έχει σαν στόχο την διαιώνιση του μίσους προς την Τουρκία, την απόκρυψη πραγματικών γεγονότων και την παροχή μια ημιμάθειας για σκοπούς που υπηρετούν το ίδιο το κράτος.

4 σχόλια:

Pike είπε...

Γενικά συμφωνώ με τα σχόλιά σου. Σε όλους τους πολέμους γίνονται ακρότητες από ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους, που δεν πρέπει να εξωραϊζονται - ή να αποκρύπτονται - ούτε όμως και να περιγράφονται λεπτομερώς ΜΟΝΟ όταν αφορούν τους "άλλους".
Το βιβλίο ΟΝΤΩΣ είχε επιστημονικά και παιδαγωγικά προβλήματα (βλ. και δικά μου σχόλια στο pikes-place.blogspot.com). Από την άλλη πλευρά η διαδικασία απόσυρσης και η κοροϊδία της κυβέρνησης πριν - και μετά τις εκλογές - ήταν ΞΕΦΤΙΛΑ.

raslowbap είπε...

΄Ηταν ολοφάνερο πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να ρισκάρει μια πιθανή εκλογική ήττα για αυτό και δεν μοιράστηκε το βιβλίο στην αρχή του σχολικού έτους. 'Οσον αφορά το ποστ σου και το θέμα με τις ακρότητες στους πολέμους μν ε βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

aggelika είπε...

Δίκιο έχεις. Ξεχνάνε επίτηδες πολλά πράγματα. Αυτά που αναφέρεις τα έχω ακούσει και εγώ, σε εξωσχολικά βιβλία βέβαια! Ποιος όμως ενδιαφέρεται στις μέρες μας για την ιστορία (ή για την λογοτεχνία και την φιλοσοφία) παραπάνω από αυτό που προσφέρει το σχολείο? Κανείς..

raslowbap είπε...

Aggelika έχεις δίκιο. Οι περισσότεροι στην εποχή μας προτιμούν να αράζουν στην βολή τους απ το να πάνε την σκέψη τους ένα βήμα μπροστά είτε μελετώντας ιστορία, είτε ασχολούμενοι με την λογοτεχνία, φιλοσοφία, μουσική είτε με κάποιο άλλο τρόπο. Είναι πλέον συνήθες φαινόμενο οι περισσότεροι να καταπίνουν αμάσητο ότιδήποτε τους σερβίρουν