Ο Malcolm Little γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1925 στην Ομάχα της πολιτείας της Νεμπράσκα. Ο πατέρας του ήταν βαπτιστής ιεροκήρυκας ενώ η μητέρα του. Η μητέρα του ήταν παιδί από τον βιασμό της μητέρας της από λευκό. Έπειτα από την πυρπόληση του σπιτιού τους από την Κου-Κλουξ-Κλαν μετακόμισαν στο Μίσιγκαν. Εκεί όμως ο πατέρας του δολοφονήθηκε από λευκούς ρατσιστές ενώ η μητέρα του έπαθε νευρικό κλονισμό και κλείστηκε σε ψυχιατρείο. Ο Malcolm μαζί με τα έξι αδέλφια του βρέθηκε υπό την εποπτεία του κράτους. Στα 21 του βρέθηκε καταδικασμένος σε 10ετή κάθειρξη για ένοπλες ληστείες. Την φυλακή την χαρακτήρισε ο ίδιος σαν το καλύτερο σχολείο μετά το κολέγιο.
Στην φυλακή διακρίθηκε για την ανυπότακτη ατομική του στάση απέναντι στους λευκούς ανθρωποφύλακες και στην συνέχεια για την κριτική του επίθεση ενάντια στο ποινικό σύστημα των Η.Π.Α. το γεγονός που μεσολάβησε σε αυτήν την ραγδαία εξέλιξη του Malcolm ήταν ο προσηλυτισμός του στον Ισλαμισμό και η συνειδητοποίηση της θέσης του μέσα στην κοινωνία από τα κηρύγματα της κίνηση των Μαύρων Μουσουλμάνων γνωστής και ως « Έθνος του Ισλάμ». Μετά την αποφυλάκιση του αφιερώνεται στην ανάπτυξη των Μαύρων Μουσουλμάνων όπου την εποχή εκείνη δέσποζε η αρχηγική μορφή του Ελιγιά Μουχαμάντ.
Την αλλαγή του ονόματος την εξήγησε ο ίδιος σαν εξής: Το γράμμα Χ για τον μαύρο μουσουλμάνο συμβολίζει το αυθεντικό όνομα της αφρικάνικης οικογένειας που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Το Χ αντικαθιστά το όνομα του αφέντη σκλάβων που επιβλήθηκε στους προγόνους του από κάποιο λευκό κτήνος με γαλάζια μάτια. Το Χ σημαίνει μυστήριο. Το μυστήριο που έχει μπροστά του ο νέγρος σχετικά με το ποιος ήταν προτού ο λευκός τον κάνει σκλάβο και του βάλει ευρωπαϊκή ταμπέλα.
Το 1964 αποχωρεί από το Έθνος του Ισλάμ σκανδαλισμένος από την ανάρμοστη προσωπική ζωή του Ελιγιά και απομακρύνεται από αυτό το θρησκόληπτο και μυστικιστικό δόγμα.
Έπειτα ίδρυσε την μη θρησκευτική Οργάνωση Αφρό-Αμερικάνικης ενότητας δημιουργώντας τμήματα και σε αφρικάνικες χώρες. Ταξίδευσε σε χώρες της Μ. Ανατολής και της Αφρικής καταγγέλλοντας την ρατσιστική εσωτερική και εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. Άλλαξε το όνομα του σε Ελ Χατζ Μαλίκ Ελ Σαμπάζ ενώ εγκατέλειψε και την όποια φυλετική προκατάληψη για τους λευκούς.
Οι New York Times αντιλαμβανόμενοι το κλίμα της εποχής λίγο πριν την δολοφονία του έγραφαν: ο M.Λ.Κινγκ μπορεί να ελέγξει τα μεσαία και ανώτερα στρώματα των μαύρων, ο Malcolm X μπορεί να ελέγξει όλους τους μαύρους που βρίσκονται στον πάτο της Αμερικάνικης κοινωνίας. Οι θέσεις του Malcolm X για την βία είχαν μεγάλη απήχηση στις τάξεις της μαύρης νεολαίας και δοκιμαζόταν ήδη στην πράξη. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1965 κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του δολοφονήθηκε. Η δολοφονία του δίχασε οριστικά τους Μαύρους Μουσουλμάνους αφού θεωρήθηκαν εξίσου υπεύθυνοι με τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια της δίκης τριών ατόμων που κατηγορούνταν για την δολοφονία του ένας μάρτυρας που έδωσε στην δημοσιότητα ντοκουμέντα ενοχοποιητικά για την κυβέρνηση των Η.Π.Α βρέθηκε νεκρός.
Ο Malcolm X είναι από αυτούς που μέσα από την δράση του κατάφερε να νικήσει το πεπρωμένο που του προόριζε η παιδική του ηλικία. Πέρα από τις όποιες ενστάσεις που μπορεί να έχω στην ιδεολογία του Malcolm X οφείλω πέρα από τους τεράστιους αγώνες του για τα δικαιώματα των μαύρων οφείλω να του αναγνωρίσω και το γεγονός ότι ήταν κάποιος που δεν φοβόταν να αναγνωρίσει τα λάθη του. Για επίλογο παραπέμπω κάποιες δηλώσεις του Malcolm X που δείχνουν την εξέλιξη των ιδεών του και της αντίληψης του.
«Πως μπορώ να αγαπώ τον άνθρωπο που βίασε την μητέρα μου, σκότωσε τον πατέρα μου, σκλάβωσε τους προγόνους μου, έριξε ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία, αφάνισε τους Ινδιάνους και με κρατάει φυλακισμένο στις τρώγλες; Καλύτερα να με κλείσουν σε ένα τσουβάλι και να με πετάξουν στον ποταμό Χάρλεμ».
«Μπορεί να ξαφνιαστείς που ακούς αυτά τα λόγια από μένα, πάντοτε όμως υπήρξα ένας άνθρωπος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα γεγονότα και να παραδεχθεί την πραγματικότητα της ζωής, όπως εμφανίζεται κάτω από νέες εμπειρίες και γνώσεις. Έφαγα από το ίδιο πιάτο με ανθρώπους που τα μάτια τους ήτα πιο γαλανά και από γαλανά, τα μαλλιά τους πιο ξανθά και από ξανθά και το δέρμα τους πιο λευκό και από λευκό κι ένοιωσα την ειλικρίνεια των πράξεων και των λόγων τους.»
«Θα ενωθώ με οποιονδήποτε, δεν με νοιάζει το χρώμα που έχει ,φτάνει να θέλει να αλλάξει αυτήν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη γη.»
Υ.Γ: Το παρών κείμενο αποτελεί μια μικρή αναφορά στα πιο σημαντικά σημεία (κατά εμένα) της δράσης του Malcolm X. Ανάλογα με την απήχηση που θα έχει είναι πολύ πιθανόν να δημοσιευτούν και κάποια αποσπάσματα από τις ομιλίες του Malcolm X ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα την ιδεολογία του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου