Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2007

ΜΟΑΧΑΜΕΝΤ ΆΛΙ - THE GREATEST

Το επόμενο διάστημα θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το κίνημα που υπήρξε και συγκλόνισε τον κόσμο από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των αφροαμερικανών και τους κυριότερους για μένα εκφραστές τους. Ενδέχεται βέβαια πάντα να υπάρξει και κάποιο θέμα που να μπει σφήνα . Οι λόγοι που θα γίνει αυτό είναι καθαρά προσωπικοί και θέλω να πιστεύω πως θα γίνουν κατανοητοί μέσα από τα κείμενα που θα ακολουθήσουν. Η αρχή λοιπόν αυτής της προσπάθειας γίνεται με τον Μοχάμεντ Άλι ( κι ας εκπλήσσει μερικούς).
Ο Μοχάμεντ Άλι υπήρξε ο μεγαλύτερος μποξέρ όλων των εποχών όμως εδώ θα μας απασχολήσει η δράση του σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αρχή της ριζοσπαστικοποίησης του έγινε το 1960 όταν στους ολυμπιακούς αγώνες της ρώμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Όμως επειδή του αρνήθηκε η είσοδος σε ένα εστιατόριο λόγω του χρώματος του πέταξε το χρυσό του μετάλλιο στο βάθος του ποταμού Οχάιο. Δεν ήθελε να εκπροσωπεί μια χώρα που τον θεωρούσε πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Η πράξη αυτή είχε ως συνέπεια να του αφαιρεθεί το χρυσό του μετάλλιο. Το 1964 ασπάζεται τον μουσουλμανισμό και μυήθηκε από τον Μάλκομ Χ στο έθνος του Ισλάμ. Αλλάζει το όνομα του από Κάσιους Κλέι σε Μοχάμεντ Άλι. Είχε δηλώσει πως: « Το Κάσιους Κλέι είναι όνομα σκλάβων και δεν το θέλω». Η λευκή Αμερική τον κατηγόρησε πολλές φορές για αντίστροφο ρατσισμό. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε όταν αρνήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. «Δεν έχω τίποτα με τους Βιετκόνγκ. Κανείς τους δεν με αποκάλεσε νέγρο. Ποιος ο λόγος να με υποχρεώνουν να φορέσω μια στολή και να πάω 10.000 μίλια μακριά για ρίχνω βόμβες και σφαίρες σε ανθρώπους με καφετί χρώμα, την στιγμή που τους λεγόμενους νέγρους του Λουισβίλ, τους μεταχειρίζονται σαν τα σκυλιά», είχε δηλώσει σε μια έκρηξη του. Η αντιπολεμική δράση που ανέπτυξε είχε σαν συνέπεια να του αφαιρεθεί ο παγκόσμιος επαγγελματικός τίτλος και να του απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε αγώνες πυγμαχίας για 4 χρόνια ενώ καταδικάστηκε και σε πενταετή φυλάκιση. Το διάστημα αυτό , μακριά από τα ρινγκ το πέρασε περιοδεύοντας και κάνοντας ομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στα χρόνια της παντοδυναμίας του μέσα στα ρινγκ διάλεγε να αγωνιστεί σε χώρες του “τρίτου κόσμου” αναγκάζοντας τους προβολείς της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω στα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν.
Ο Μοχάμεντ Άλι είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε την φήμη του για μια καλύτερη κοινωνία και για αυτό τον λόγο ξεκινάει το αφιέρωμα με αυτόν. Τα επόμενα post που θα ακολουθήσουν θα θεωρηθούν περισσότερο αναμενόμενα από το συγκεκριμένο.
Υ.Γ ο τίτλος του post προέρχεται από το προσωνύμιο του Μοχάμεντ Άλι όσο καιρό αγωνιζόταν.

2 σχόλια:

Χάρης είπε...

Γεια χαρά,

Ενδιαφέρον το άρθρο αν και είχα κάποιες σκέψεις σχετικά με το "σε χώρες του “τρίτου κόσμου” αναγκάζοντας τους προβολείς της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω στα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν."
Δεν γνωρίζω ακριβώς το τι βοήθεια έδωσε στις χώρες αυτές, ουτε και θέλω να το αμφισβητήσω, απλά προβληματικά μαθαίνοντας το ποσό (10million dolars) το οποίο κέρδισε ο μανατζέρ που διοργάνωσε τον αγώνα, DON KING, απο τόν 1 απο τους 2 αγώνες που έκανε στην Αφρική ο ΑΛΙ. Συγκεκριμένα ο DON KING κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας έτσι ώστε να πατάξει κάθε ανταγωνισμό...Ως εκτούτου ήρθαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια... Άρα δεν ξέρω ποιος βγήκε τελικά ποιο κερδισμένος από αυτά τα σόου - αγώνες BOΧ... Όλα αυτά προς προβληματισμό και συζήτηση...


Πρόταση για όποιον θέλει, ας παρακολουθήσει το «Malcom X» του Spike-Lee, υπάρχουν αποσπάσματα που δείχνουν τι σχέσεις είχε ο Malcom X με τον ΑΛΙ
όπως και το «ΑΛΙ», παρόλο που τον Αλι υποδύεται ο Will Smith...Δεν είναι άσχημη η ταινία.

raslowbap είπε...

Γεια χαρά,
Ευχαριστώ πολυ για τον χρόνο που "σπαταλησες" για να απαντησεις στο ποστ μου.
Η βοήθεια που αναφέρομαι πως έδωσε αφορά το ότι αναγκαστικά τα μ.μ.ε της εποχής λόγω των αγώνων του Μοχαμεντ Αλι ασχολιόντουσαν με τις χώρες αυτές. μπορεί να έδωσε μόνο δυο αγώνες ( η τρεις δεν θυμαμαι καλα) αλλα μην ξεχνάς οτι ήταν από τους πιο σημαντικούς αγώνες της ιστοριας του μποξ, όπως η μαχη της ζουγκλας όπως χαρακτηριστικε στο Ζαιρ.το οτι θα αποκομουσε κέρδος και αυτός αλλα και το επιτελειο του(μανατζερ)είναι κάτι το πολυ λογικό εαν αντιληφθούμε ότι ήταν ο Νο1 μποξερ της εποχης του(και όχι μόνο για μένα). πάτως πιστεύω οτι το κερδος που θα αποκομοιζε εαν οι αγωνες γινοντουσαν στις η.π.α θα ήταν μεγαλυτερο. επίσης ο Αλι ήταν υπεύθυνος και βασικός χρηματοδοτης για πολλες φιλανθρωοικες πράξεις που αφορούσαν τις χώρες της Αφρικής. Βέβαια αυτο δεν αναφερθηκε στο ποστ γιατι η κύρια μάζα απο αυτες έγιναν αφού χτυπήθηκε απο την νοσο του παρκισον και δεν μπορω να ξερω εάν πραγματι δικές του ιδέες. τις ταινεις που αναφερεσαι δεν τις θυμαμαι καλα για να σου πω την γνώμη μου. πάντως έχω την εντυπωση πως μεσα στον χρόνο είναι να βγει μια ακόμα ταινία για τον Αλι.όσον αφορά την ταινία του Σπαικ λι για το Μαλκομ Χ, είναι αυτη που παίζει ο Ντενζελ Ουασιγκτον; γιατι εαν ναι έχω κάποιες ενστασεις. Αυτά και ελίζω να σε κάλυψα.