Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

Απόσπασμα από το κείμενο "Τρεις ιστορίες για Ζαπατίστας εκεί που δεν υπάρχουν Ζαπατίστας" του Kely Paco Ignacio Taibo II. .




Έχω μία φίλη δεκαοχτώ χρονών, μικρούλα, ζει στα βόρεια της Ισπανίας, τη λένε Σουζάνα και δουλεύει ως εθελόντρια σ' ένα μαγαζί αλληλεγγύης. Μεταξύ των διαφόρων πραγμάτων που πουλά, είναι ένας καφές από τους καλύτερους καφέδες του Μεξικού, ο καφές του Σοκονούσκο. Εδώ και κάμποσο καιρό δεν κατάφερνε να πουλήσει αυτόν τον καφέ κι έτσι η Σουζάνα ήρθε και με ρώτησε : "δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε στην ετικέτα αντί για καφές του Σοκονούσκο, καφές της Τσιάπας;". Το Σοκονούσκο είναι μια περιοχή της Τσιάπας που βρίσκεται στην πλευρά του Ειρηνικού, πέρα από τη Σιέρα και πολύ μακριά από τη ζούγκλα. Να γιατί κανείς δεν το ξέρει. Ωστόσο εκείνος ο καφές, προϊόν της συνεργατικής των καμπεσίνος, είναι στ' αλήθεια ο καλύτερος καφές που υπάρχει. Γι' αυτό απάντησα στην Σουζάνα : "Κορίτσι μου κάνε όπως νομίζεις, γράψε καφές της ζούγκλας της Τσιάπας, καλλιεργημένος με τα ίδια τα χέρια του υποδιοικητή Μάρκος και θα σου δώσω και μια φωτογραφία του να πίνει αυτόν τον καφέ, έχοντας σηκώσει την κουκούλα". Λοιπόν, εκπλήρωσα την υπόσχεσή μου, της έδωσα μια φωτογραφία του υποδιοικητή Μάρκος που πίνει τον καφέ, την έβαλε στην ετικέτα κι έτσι πούλησε όλο τον καφέ. Με ρώτησε η Σουζάνα : "Αλλά δεν είναι λιγάκι μαλακία αυτό που κάναμε;". Της απάντησα : "Αυτό το παιχνίδι χειραγώγησης των ΜΜΕ το ξεκίνησε ο υποδιοικητής Μάρκος, γι' αυτό μην ανησυχείς".

2 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Ωχ...... πολύ καλό!!
Έτσι είναι όλο το κείμενο, βιβλίο;
Τι ακριβώς είναι Ras;

Μου άρεσε :-)
Καλή εβδομάδα

raslowbap είπε...

Καλησπέρα Βάσσια μου,

Ναι και οι άλλες δύο ιστορίες που περιέχονται στο βιβλίο σε ανάλογο ύφος κυμαίνονται. Παρόλο που μου άρεσαν και οι τρεις εγώ ξεχωρίχω μία από αυτές . Περιέργως δεν είναι αυτή που ανέβασα στο blog. Απλά για την συγκεκριμένη που ανέβασα στο blog ανάλογα την περίοδο της ζωής μου συνηθίζω να τις δίνω διαφορετικές ερμηνείες. Θα ανεβάσω αν είναι και τις άλλες για να τις δεις. Δυστυχώς όμως δεν προλαβαίνω για σήμερα. Αλλά εντός 2 - 3 ημερών το πολύ θα τις ανεβάσω.

Καλή βδομάδα και την καλησπέρα μου :)