Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2007

ΓΙΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ 7€


Τις προάλλες έτυχε να ακούσω τη συζήτηση μια κοπέλας με την παρέα της. Από ότι κατάλαβα η συγκεκριμένη κοπέλα ( γύρω στα 20 με 22 ) δουλεύει ως σερβιτόρα σε κάποια καφετέρια ή κάτι το ανάλογο. Διηγιόταν στους φίλους της το πόσο άσχημα είχε περάσει στην βάρδια της. Ο λόγος ένας πενηντάρης που όσο βρισκόταν στο μαγαζί της την έπεφτε με τον χειρότερο τρόπο. Για τον τρόπο που χρησιμοποίησε δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Το περίεργο είναι πως σταμάτησε την διήγηση της ιστορίας της αρκετά χαρούμενη διότι ο συγκεκριμένος τύπος της άφησε φιλοδώρημα 7 €. Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη κάποιου για χρήματα έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση για τον ίδιο και την οικογένεια του. Από εκεί και πέρα όμως ως που μας έχουν καταντήσει να φτάνουμε για την απόκτηση χρημάτων; Πόσο χαμηλά είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε; Πόσο αναξιοπρεπείς πρέπει να νοιώσουμε; Πόσα είμαστε διατεθειμένοι να αντέξουμε για την εξασφάλιση λίγων περισσότερων χρημάτων; Εάν ανοιχτεί κάποια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα παρακαλούσα να μην επικεντρωθούμε στην συγκεκριμένη κοπέλα αφού έτσι θα δούμε το δέντρο και όχι το δάσος. Διότι δεν είναι η συγκεκριμένη κοπέλα το θέμα. Το θέμα είναι η κοινωνία που ζούμε. Μια κοινωνία που έχει σαν χαρακτηριστικά, την έλλειψη αξιοπρέπειας, την αδικία, την φτώχεια , την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.

10 σχόλια:

Niemandsrose είπε...

Πολύ εύστοχο post.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Οπως τα λες...Υπαρχει και αυτη η γαμ*** αξιοπρεπεια την οποια δεν πρεπει να την εξαγοραζουμε...

J95 είπε...

"Μια κοινωνία που έχει σαν χαρακτηριστικά, την έλλειψη αξιοπρέπειας, την αδικία, την φτώχεια , την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση."

...και την πουτανιά.

aggelika είπε...

Δίκιο έχεις, η κοπέλα είναι μια περίπτωση μόνο ενός γενικού προβλήματος. Πλέον οι περισσότεροι καταπατούν την αξιοπρέπεια τους (όση τους έχει μείνει, που τις πιο πολλές φορές είναι και ανύπαρκτη..) για ασήμαντες αφορμές, όπως τα 7 ευρώ για παράδειγμα..

Αθήναιος είπε...

Μήπως ηθικολογείτε; Είναι επιλογή της όλο αυτό. Πιστεύετε πως έχει κάποιο αντίκτυπο η επιλογή της σε μας τους υπόλοιπους;

raslowbap είπε...

niemandsrose@ : Ευχαριστώ
aggelika και πρεζα tv@ : Η αξιοπρπεpεια πιστεύω θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα βγάζαμε στο σφυρί, βέβαια αυτό δυστυχώς συνληθως δεν συμβαίνει .
J95@: Να ηταν μόνο αυτα τα άσχημα της κοινωνίας μας καλά θα ήταν. Φαντάσου δηλαδή σε τι σημείο έχουμε φτάσει.
Αθηναίος @: Όπως έγραψε και η aggelika παραπάνω η κοπέλα είναι μια περίπτωση ενός γενικότερου προβλήματος. Εάν την δούμε σαν μεμονωμένη περίπτωση όχι δεν μας εππηρεάζει. ΄Ομως είμαι σίγουρος πως στην αντίστοιχη περίπτωση με της κοπέλα βρίσκεται αρκετός κόσμος ώστε να εππηρεάζεται η κοινωνία μας και κατα επέκταση και εμείς οι ίδιοι.

Βαγγέλης είπε...

Αθηναίε μήπως να το επιβραβεύσουμε κι όλας? Δεν κατάλαβα το σχόλιο περι ηθικολογίας... Δεν της υπέδειξε κανείς τι θα κάνει όπως λες είναι επιλογή της. Αλλά είναι και δική μας επιλογή να σχολιάζουμε και να κατακρίνουμε όσα δεν μας αρέσουν. Ο ras άλλωστε έβαλε κι έναν πρώτο πληθυντικό ευγένειας και ειλικρίνιας.
"Πόσο χαμηλά είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε; Πόσο αναξιοπρεπείς πρέπει να νοιώσουμε; Πόσα είμαστε διατεθειμένοι να αντέξουμε για την εξασφάλιση λίγων περισσότερων χρημάτων;...."
Τέλος αντίκτυπο ευτυχώς ή δυστυχώς εγώ πιστεύω ότι έχουν όλα όσα κάνεις ο καθένας μας. Ανεξάρτητα αν είναι άμεσο το αποτέλεσμα ή έμμεσο.

Διαπορος είπε...

Τι να πει κανείς!...εδώ περίμενα εγώ χτες στο ΤΕΙ σε μία ουρά για την κάρτα σίτισης, και αναγκάστηκε μια κοπέλα πιο μπροστά που της την αρνιόντουσαν γιατί χρειαζόταν ένα έγγραφο απο τον πατέρα της, να διηγηθεί όλο το οικογενειακό της δράμα!οτι έχει να δεί τον πατέρα απο μικρή, οτι δεν ξέρει η μητέρα της που βρίσκεται...και πολλά άλλα.Αυτήν βέβαια την ανάγκασαν να φτάσει σ'αυτό το σημείο, αλλά γιατί, για να μπορεί να τρώει δωρεάν στη λέσχη!!!...Ξέφυγα λίγο, αλλά πιστεύω οτι πολλοί αναγκάζονται να αντέχουν διάφορα, για ευτελή πράγματα...βέβαια η περίπτωση με τα 7ευρώ ανήκει σε άλλη κατηγορία μάλλον
Φωτεινή

Rakuneta είπε...

hmmm aksioprepia...

vasika pisteuw pws pleon ta panta exoun isopedothei! k mazi me ayta k i aksioprepeia!

deste mono poso glipsimo peftei gia tin eksasfalisi mias doulias! poses fores skas otan sou kanei paratirisi o dieythintis k as xeris pws to ftaiksimo ine diko toy!

den xerw ine diskoloi kairoi gia irwes...

alla xwris aytous imaste katadikasmenoi...

prepei na mathoume na sevomaste prwta ton eayto mas, k meta olous tous allous!

raslowbap είπε...

Βαγγέλη σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.
Φωτεινή, πραγματι αυτή είναι μια άλλη περίπτωση με αρκετό ενδιαφέρον όμως αφού για την κοπέλα που αναφέρεις το κράτος με αυτούς τους γραφειοκαρτικούς νόμους που έχει ανάγκασε την κοπέλα να διηγηθεί όλα αυτά που περιεγραψες.
Rakuneta πράγματι οι καιροί είναι δύσκολοι και το νοιώθουμε οι περισσότεροι καλά στο πετσί μας . Βέβαια αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να κρατάμε την αξιοπρέπεια μας.