Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2007

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ







Σήμερα για τους πολλούς είναι η παγκόσμια ημέρα της μουσικής, για μένα είναι πάντως είναι η παγκόσμια μέρα της μουσικής βιομηχανίας. Για τον λόγο αυτό θεωρώ σκόπιμο να αναδημοσιεύσω από την αυτόνομη περιοδική έκδοση uhuru #2 το παρακάτω κείμενο. Είχε γραφτεί πριν από 3 με 4 χρόνια. Από τότε δεν άλλαξαν και πολλά στις απόψεις μου. Το μόνο που ίσως θα άλλαζα εάν το έγραφα τώρα θα ήταν ο επίλογος. Δεν νομίζω να ήταν τόσο αισιόδοξος αφού στο διάστημα που μεσολάβησε είδα πολλές μάσκες να πέφτουν και πολλούς να ξεπουλιούνται από τους μεγάλους μας ροκάδες έως και τους υποτιθέμενους έντεχνους.
Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ
Τον τελευταίο καιρό έχουμε «βομβαρδιστεί», από διαφημίσεις, λόγους καλλιτεχνάδων, μανατζεράδων και στελεχών δισκογραφικών πολυεθνικών εταιρειών για τη μάστιγα των αντιγραμμένων cd και της πειρατείας.
Έχουμε βαρεθεί να ακούμε ότι η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική και άλλα τέτοια ψέματα. Η μόνη αλήθεια σ’αυτό το παραμύθι είναι ότι η πειρατεία πράγματι σκοτώνει, και πρέπει όλοι να τη βοηθήσουμε να σκοτώσει. Να σκοτώσει τη βιομηχανία της μουσικής, την εμπορευματοποίησή της και την τσέπη τους. Η πειρατεία βοηθάει τη μουσική να διαδοθεί πιο γρήγορα και σε περισσότερους ανθρώπους, αφού η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιο αυθεντικό cd στις εξωφρενικές τιμές που έχουν φτάσει, ενώ μπορούν να το αντιγράφουν σχεδόν τσάμπα ή να το αγοράσουν πειρατικό με 3 μόνο euro.
Πρέπει να σπαταλήσεις σχεδόν ένα ημερομίσθιο για να αγοράσεις ένα cd. Σε αυτή την τραγική κατάσταση έχουμε φτάσει. Έχουμε μπουχτίσει με τους υποστηρικτές των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών(Warner, Sony κ.α.), τα supermarket δίσκων (Metropolis, Virgin megastores), τους σκύλους που συναγωνίζονται για το ποιος θα πουλήσει περισσότερο και τα αντικειμενικά μουσικά κανάλια(ΜΑD)που δίνουν χώρο μόνο σε ορισμένους «καλλιτέχνες». Απλά να ξέρουν ότι πλέον υπάρχει και δυναμώνει συνεχώς η εναλλακτική λύση της πειρατείας, της αντιγραφής των cd ή τουλάχιστον την αγορά αυτών στα μικρά δισκάδικα της γειτονιάς μας και των αυτόνομων label(πλέον και στην Ελλάδα όπως 8ctagon κ.α.). Όση προπαγάνδα και να γίνει ακόμα ο κόσμος θα στρέφεται προς τη συγκεκριμένη πλευρά.
Η μουσική πρέπει να ταξιδεύει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και αυτό δε μπορεί να το κάνει καμία πολυεθνική, κανένα supermarket δίσκων, κανένα μουσικοκάναλο που επιχορηγείται(ή αλλιώς λαδώνεται)απ’ τις πολυεθνικές. Αυτό όμως μπορεί να το κάνει η πειρατεία και οι αυτόνομες καταστάσεις.
Το μόνο πλέον που απομένει σε όλους αυτούς τους χοντρέμπορους είναι να στρέψουν τη μούντζα τους προς τα μούτρα τους.

6 σχόλια:

aggelika είπε...

Ας το αλλάξουμε.. Ας το κάνουμε Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ! Εγώ είμαι κατά της πειρατείας μόνο όταν πρόκειται για άγνωστους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, που αξίζει η δουλειά τους κάτι παραπάνω.

Διαπορος είπε...

Συμφωνώ πολύ σ'αυτό που λες Χρήστο για την πειρατία.Το μόνο που σκοτώνει είναι την τσέπη τους και ευτυχώς σώζει την δικιά μας. Εγώ πάντως που έδινα εξετάσεις Αγγλικών πρόπερσυ και βάλανε θέμα την πειρατεία στην μουσική, την αποψή μας,και είπα ότι κάνει καλό, κόπηκα.

aggelika είπε...

διαπορε, μα στις εξετάσεις δεν θέλουν να ακούσουν την γνώμη μας! Να παπαγαλίζουμε θέλουν ότι λένε και οι υπόλοιποι!

raslowbap είπε...

Έγω συνήθως αυθεντικό cd αγοράζω πλέον μόνο όταν πρόκειται για κάποιο αυτόνομο label ή για να στηρίξω κάποια άλλη αυτόνομη κάτασταση όπου τούλαχιστον εκεί τα λέφτα που δίνω θα έχουν κάποιο καλύτερο αντίκρυσαμα. Βέβαια η μεγάλη μου αγάπη είναι τα βινύλλια όπου εκεί δεν υπάρχει πειρατεία. Βέβαια από την στιγμή που οι πολυεθνικές διάλεξαν να σκοτώσουν το βινύλλιο ας τα λουστούνε τώρα με τις αντιγραφές των cd και τα mp3. Επίσης κάτι που έχω παρατηρήσει τουλάχιστον στις μουσικές που ακούω εγώ τα cd που προέρχονται από αυτόνομα label, ώς προς το παρουσιαστικό τους δεν θύμιζουν σε τίποτα αυτή την πλαστικούρα των αντίστοιχων πολυεθνικών παρόλο που δεν έχουν τα αντιστοιχα οικονομικά μέσα με μια sony η warner. Για να επεξηγούμαι από αυτόνομα label έχω βρει cd με υφασματινη συσκευασια, πλεξι γλκας, πολλές χάρτινες συσκευασίες, πόλλα φανταστικά box, που ως προς το παρουσιαστικό τους είναι ωραιότερα από την πλαστική θήκη ενός cd. το περιεχόμενο είναι κάτι το υποκειμενικό που ο καθένας θα έχει την άποψη του. Φωτεινή όσο αυτό που λες με τις εξετάσεις τουλάχιστον τα έχεις καλά με τον εαυτο σου με την απάντηση που έδωσες. Αγγέλικ αυτό που λες για την παπαγαλία θα με βρει απόλυτο σύμφωνο.Εδω ανοίγει ενα μεάλο θέμα για την παιδεία γενικότερα. Μας σερβίρουν αυτά που θέλουν να μάθουμε έτοιμα στο πιάτο και όποιος τολμήσει ξεφύγει τον κόβουν όπως την Φωτεινη στις εξετάσεις της.

the BluElephant είπε...

συμφωνώ απόλυτα... το peer2peer έχει αλλάξει τον μουσικό κόσμο..

:)

raslowbap είπε...

Kαλώς ήρθες blue elephant. όταν γράφεις peer2peer τι ακριβώς εννοείς, εαν και μάλλον σε κατάλαβα απλά για να σιγουρευτώ