Τρίτη, Ιουνίου 12, 2007

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ;



Τον τελευταίο καιρό οφείλω να ομολογήσω πως παρακολουθώ με πολύ σκεπτικισμό το θέμα που υπάρχει σχετικά με την έλλειψη ή όχι του νερού. Δεν έχω διαμορφώσει ακόμα πλήρη άποψη για το εάν υπάρχει αυτή η έλλειψη. Για αυτό το λόγο θα επικεντρωθώ σε κάποιες σκέψεις που με απασχολούν.
Ένα από τα βασικά στοιχεία του καπιταλισμού είναι η εμπορευματοποίηση που περιστρέφεται γύρω από την δημιουργία αναγκών και ελλείψεων. Ο πλανήτης αποτελείται κατά 70% από νερό εκ το οποίο μόνο το 0,5% είναι πόσιμο. Όμως γιατί τότε τις προηγούμενες γενιές από εμάς δεν τις απασχόλησε πότε το θέμα της έλλειψης νερού. Μια που αναφέρθηκα στον καπιταλισμό να σημειώσω κιόλας πως τον θεωρώ σαν το βασικό αίτιο της μόλυνσης του νερού αλλά και του αέρα. Ο καπιταλιστές – αφεντικά πλέον βλέπουν την υπόθεση του νερού καθαρά σαν ένα τρόπο αύξησης των κερδών τους και δεν ντρέπονται να το δηλώνουν ξεκάθαρα. Γνωστά οικονομικά περιοδικά αναφέρουν πως το νερό προβλέπεται να είναι για τον εικοστό πρώτο αιώνα ότι ήταν το πετρέλαιο για τον εικοστό. Ενώ στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας τράπεζας αναφέρεται: Η αποτελεσματική διαχείριση τω υδάτινων πόρων απαιτεί την αντιμετώπιση του νερού ως οικονομικού αγαθού. Το νερό παλαιότερα θεωρούταν σαν το τελευταίο σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που πλέον δεν ισχύει. Τρέμω στην ιδέα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο στο μέλλον να κηρύσσονται πόλεμοι για το νερό όπως επίσης στην επίσης φριχτή σκέψη να χρησιμοποιείται το νερό σαν μέσο πίεσης, όπως χρησιμοποιείται σήμερα το πετρέλαιο, και τις συνέπειες που θα υπάρχουν από αυτό. Επίσης εάν τα αφεντικά καταφέρουν την πλήρη εμπορευματοποίηση του μην ξεχνάμε πως δεν θα υπάρχει τίποτα που θα μπορεί να το αντικαταστήσει.
Κλείνοντας να αναφέρω κάποιες χαρακτηριστικές χρήσεις του νερού, πέρα τις αυτονόητες όπως π.χ no water no life. Το εμφιαλωμένο νερό πωλείται από373 εώς και 3950 φορές ακριβότερο από αυτό της βρύσης. Η κατασκευή ενός μικροτσίπ απαιτεί 38 λίτρα νερού και η κατασκευή ενός αυτοκίνητου χρειάζεται 148,5 τόνους νερού. Επίσης όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία από το εισήγηση «Νερό υπό πίεση» από την ομάδα μητροπολιτικά συμβούλια.

6 σχόλια:

aggelika είπε...

Δεν ασχολούμε καθολου με αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι προσπαθούν μέσω όλου αυτού του πανικού που έχει ξεσπάσει για το νερό να κρατήσουν το μυαλό μας κάπου απασχολημένο. Εξάλλου δεν είναι σημερινό πρόβλημα. Τόσα χρόνια στην Αφρική και αλλού δεν υπάρχει νερό και δεν κάνουν τίποτα. Τώρα τους έπιασε ο πόνος?

raslowbap είπε...

Δεν ξέρω μπορεί και να είναι όπως τα λες με το θέμα της λειψυδρίας. Έμενα αυτό που με προβληματίζει είναι εάν η κατασκευή(;) της σπανιότητας του νερού είναι γίνεται με σκοπό την μελλοντική ιδιωτικοποίηση των εταιρειω υδρευσης.

Βαγγέλης είπε...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και αρκετά πρόσφατο η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού από πολυεθνικές εταιρίες στη Βολιβία πριν αναλάβει την διακυβέρνηση ο Μοράλες. Οι αυξήσεις για το νερό έφτασαν εως και 2000%. Μάλιστα προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν μέχρι και το μάζεμα του βρόχινου νερού.
Όμως εκεί τουλάχιστον παρόλη την εκμετάλλευση που υφίστανται η εξέγερση δεν είναι τόσο απόμακρη. Ο λαός θρήνησε δεκάδες νεκρούς όμως κέρδισε. Και πρώτα απ' όλα την αξιοπρέπεια του.

Υποσημείωση: Η εταιρεία που ανέλαβε αυτό το ...θεάρεστο έργο ήταν θυγατρική της Μπεκτελ. Της αμερικάνικης εταιρείας δλδ που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση του Ιράκ...

Αγγέλικα γιατί είσαι τόσο σίγουρη ; Άλλωστε για την Αφρική ποιός νοιάζεται ; Όλοι ξέρουμε ότι εκεί δεν μένουν άνθρωποι... Έτσι δεν είναι ; Υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο ;
Τελοσπάντων με όλα πρέπει να ασχοληθούμε άλλα ίσως, σωστά λέει ο Χρήστος, πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί.

Χρήστο ίσως θα ήταν καλό να δημοσιεύσεις το mail σου για να μπορέσει όποιος θέλει την εισήγηση απ'τα μητροπολιτικά να του την στείλεις. Ή να το ανεβάσεις κάπου.

Χάρης είπε...

Φιλε Χρήστο,
Δυστυχώς ή ευτυχώς θεώρησα καλύτερο να βάλω την απάντηση μου/ποστ μου για το θέμα που έβαλες για το νερο, στην pikralida. Είχα γράψει αρκετά πράγματα και φοβόμουν οτι δεν θα ήταν οτι καλύτερο να απαντήσω με comment...Τεσπα, όποιος θέλει λοιπόν ας ριξει μια ματία.

Χάρης είπε...

Α!!! στειλε μου ρε αυτο που λέει ο Βαγγ

Ευχαριστώ!

raslowbap είπε...

Φίλε Χάρη καλά έκανες και άνοιξες καινούργιο ποστ με τις απόψεις σου.Θα απαντήσω και στο δικό σου ποστ απλα ήθελα να γράψω πως την εισήγηση που προανέφερα μπορεί οποιοσδήποτε να την βρει στο www.sadahzinia.com.