Τρίτη, Ιουνίου 13, 2006

ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Οι λόγοι που γράφεται αυτό το κείμενο είναι πρώτα από όλα η ικανοποίηση της προσωπικής ανάγκης του συντάκτη να εξωτερικεύσει τις απόψεις του αλλά και η όποια τυχόν δημιουργία διαλόγου δημιουργηθεί μέσα από αυτές ( μπορεί να ακούγεται εγωιστικό αλλά τουλάχιστον δεν θα θεωρηθεί παρεξηγήσιμο, αφού για αυτό το λόγο το αναφέρω). Θεωρώ δεδομένο την αποδοχή της ύπαρξης από όλους μας ενός πολιτικού και πολιτιστικού κινήματος που διακρίνεται ανά την υφήλιο αλλά και στην « ψωροκώσταινα » ελλάδα. Το ποιο κάποιος μπορεί να θεωρήσει είτε μεγαλύτερο, σημαντικότερο, αληθινό είτε ξεπουλημένο, ασήμαντο ή ψεύτικο δεν θα με απασχολήσει. Αυτό είναι άποψη του καθενός και δεν μπαίνω στην διαδικασία να του την αλλάξω ή να την επαληθεύσω.
Οι πιο πολλοί από εσάς που θα τύχει να διαβάσετε αυτό το κείμενο, είμαι σίγουρος ότι πέρα από πολιτικές ανησυχίες θα σας διακρίνουν και πολιτιστικές, και το αντίστροφο βέβαια. Θεωρώ αυτονόητο από όλους μας την αποδοχή της άποψης ότι πολιτικό κίνημα χωρίς ένα πολιτιστικό να το εκφράζει δεν υφίσταται. Αφού κάποιος που μπορεί να έχει τις όποιες αντιεξουσιαστικές πεποιθήσεις και την ανάλογη δράση δεν μπορεί παρά να τον διακρίνουν και οι ανάλογες ανησυχίες στα πολιτιστικά θέματα. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που γυρνάει από μια πορεία η οποιαδήποτε είδους παρέμβαση και το βράδυ παρακολουθεί κάποιο reality ή ετοιμάζεται για να πάει σε κάποιο σκυλάδικο ή club. Η πολιτική δράση του καθενός θα πρέπει να διακρίνεται και στις πολιτιστικές επιλογές του. Τι διευκολύνσεις όμως έχουν κάνει οι πολιτικές ομάδες και οργανώσεις στους πολιτιστικούς φορείς; Εάν εξαιρέσουμε την εξουσία που συνεχίζει να διαλέγει τους ακίνδυνους ξεπεσμένους καλλιτεχνάδες και να τους επιχορηγεί και τα μέσα μαζικής ενημερώσεις που υπακούουν στις εντολές και το χρήμα των πολυεθνικών δισκογραφικών , οι πολιτικές ομάδες τι κάνουν; Αναφέρονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σαν πολιτική ομάδα διότι και αυτά αποτελούν μέρος της εξουσίας. Διαμορφώνουν άποψη, διαστρεβλώνουν την αλήθεια, συγκαλύπτουν συνειδητά γεγονότα και παραπλανούν τον λαό.
Εφόσον ο τωρινός τρόπος λειτουργίας των πολιτικών ομάδων ( πέρα από την εξουσία) θεωρείτε σωστός και κατάλληλος για την επίτευξη των στόχων τους και των σκοπών τους , τότε καλά θα κάνουν να συνεχίσουν να αγνοούν τους λίγους που δεν χαρίστηκαν στον ξεπεσμό. Αλλά επειδή δεν διακρίνω διαφορές στην λειτουργία και στην δράση των πολιτικών ομάδων με αυτή που είχαν στο παρελθόν πως είναι σίγουροι πως αυτό που δεν πέτυχαν ως και σήμερα θα το καταφέρουν αύριο; Στην Αγγλία παραδείγματος χάρη υπάρχει πολιτική ομάδα που παρέχει δωρεάν και χωρίς κανένα αντάλλαγμα studio ηχογραφήσεων σε μουσικούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ηχογραφήσουν. Μήπως θα πρέπει να αλλάξει η σκοπιά που παρατηρούν τα πράγματα;

6 σχόλια:

Βαγγέλης είπε...

Kαταρχήν θα 'θελα να κάνεις μια αναφορά στο τι ακριβώς εννοείς όταν λες πολιτιστικές ανησυχίες .Η έννοια του πολιτισμού είναι πολύπλοκη και ίσως παρεξηγημένη στις μέρες μας. Από εκεί και πέρα θα σχολιάσω το post σύμφωνα με όσα κατάλαβα.

1) Πως είσαι σίγουρος ότι οι πιο πολλοί εκτός από πολιτικές έχουν και πολιτιστικές ανησυχίες ; Εγώ δυστυχώς έχω άλλη εντύπωση και αυτός πιστεύω είναι κι ένας σοβαρός λόγος που δεν υπάρχει μια ισορροπία. Πολλοί είναι αυτοί που ασπάζονται κάποιο πολιτικό κίνημα (παρατάξεις - κομματισμός κλπ.) χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα πολιτικές ανησυχίες αποσκοπώντας στις δημόσιες σχέσεις ή γιατί έχουν την ανάγκη κάποιου δεσμού- κάπου να ενταχθούν - κάπου να ανήκουν - να έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα. Συνέπεια βέβαια αυτού και οι ανύπαρκτες πολιτιστικές ανησυχίες. Αν το πάρουμε όμως σαν κίνημα τότε , ναι , όντως πάντα υφίσταται μαζί με πολιτιστικό.

2) “Διότι δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που γυρνάει από μια πορεία η οποιαδήποτε είδους παρέμβαση και το βράδυ παρακολουθεί κάποιο reality ή ετοιμάζεται για να πάει σε κάποιο σκυλάδικο ή club.”
Πάλι πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω αφού σίγουρα είναι αρκετοί αυτοί που μετά την πορεία και τα συνθήματα θα τραγουδήσουν κι ένα στιχάκι του Φοίβου να πάνε κάτω τα φαρμάκια...Πάντως ναι , έχει μια δυσκολία στο να το φανταστείς...

3) Ναι, η πολιτική δράση του καθενός θα πρέπει να διακρίνεται και στις πολιτιστικές του επιλογές . Για να μην πω το αντίθετο και ανοίξω μεγαλύτερο θέμα.
Είμαι επιφυλακτικός πάντως για το αν πρέπει οι πολιτιστικοί φορείς να υποδεικνύονται απ' τις πολιτικές ομάδες . Νομίζω πως είναι θέμα προσωπικό του καθένα ευτυχώς ή δυστυχώς. Και εκεί είναι που ένας πολίτης επίσης κρίνεται για το κατά πόσο πολίτης αυτού του κόσμου είναι. Απ 'τις προσωπικές επιλογές του και πράξεις . Απ'την προσωπική παιδεία.

4) Για τα ΜΜΕ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

Τέλος , να με συγχωρέσεις , την τελευταία παράγραφο δεν την κατανοώ πλήρως .Εάν θες ανέλυσε περισσότερο. Και δεν υποδεικνύω συγκεκριμένα σημεία γιατί δεν τη καταλαβαίνω σχεδόν όλη.

raslowbap είπε...

Φίλε Βαγγέλη. Πρώτα από όλα σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις αλλά κυρίως να διαβάσεις το κείμενο.
1)Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν πέρα από πολιτικές και πολιτιστικές ανησυχίες αλλά θεωρώ οτι το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια σχετική ίσοροπία ανάμεσα σρ πολιτιστικές και πολιτικές απόψεις.
2) Καλύτερα θα έπρεπε να γράψω "διότι δεν μπορώ να σκέφτομαι αυτούς που γυρνάνε από μια πορεία η οποιαδήποτε είδους παρέμαβασηςκαι το βράδυ να ....Διοτί η αλήθεια είναι ότι μπορώ να τους φανταστώ αλλά δεν θέλω για να μην πέσουν τελείως στην υποληψη μου.
3)Φυσικά και η πολιτική δράση θα πρέπει να διακρίνεται στις πολιτιστικές του επιλογές , αλλά και το αντίστροφο βέβαια. Δεν είμαι της άποψης οι πολιτικοί φορέις να υποδεικνύουν τους πολιτιστικούς και εννοείται φυσικά ούτε να τους καπελώνουν. Απλά είμαι της άποψης οι πολιτικοί φορείς να στρέψουν περίσσοτερο την προσοχή τους στους πολιτιστικούς, διότι με κάτι τέτοιο το κίνημα μόνο να κερδίσει έχει. Αφού ο κόσμος θεωρώ πως έχει μπουχτίσει από κόμματα και γενικότερα πολιτικές ομάδες, αυτό ουσιαστικά είναι που εννοώ στην τελευταία παράγραφο, αφού με το παρών τρόπο λειτουργίας των πολιτικών ομάδων δεν έχει αλλάξει κάτι τόσο καιρό.
Γενικότερα με τον όρο πολιτιστικές εννοώ ότι έχει να κάνει π.χ με την μουσική που ακούει κάποιος, το τι παρακολουθεί στην τηλεόραση, το τι βιβλία διαβάζει, ακόμα και τον τρόπο που μιλάει στον διπλανό του.
Ελπίζω με αυτά να σε κάλυψα. Πάντως γενικότερα στα πιο πολλά συμφωνούμε(θαρρώ)

Χάρης είπε...

Γεια χαρά και από μένα RAS
Συμφωνώ στα περισσότερα που διάβασα. Θα σταθώ σε δυο πράγματα
1)Καταρχήν θα ήθελα να μου ξεκαθαρίσεις τι εννοείς πολιτικές ομάδες RAS ? Διότι μου φαντάζει λίγο δύσκολο να βρεθούν οικονομική πόροι για να γίνει π.χ κάτι παρόμοιο όπως αυτό που λες για την Αγγλία, από κάποιες μικρές πολιτικές ομάδες. Όπως και να έχει όποια πολιτιστική ενεργεία, μπορεί να γίνει για να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί και να στηρίζει την ενεργητικότητα και την δημιουργικότητα κάποιων ανθρώπων, αν γίνει με ‘καλό σκοπό’ πιστεύω ότι θα είναι κάτι που απουσιάζει στις μέρες μας.
2) ‘’Είμαι επιφυλακτικός πάντως για το αν πρέπει οι πολιτιστικοί φορείς να υποδεικνύονται απ' τις πολιτικές ομάδες’’ Είναι αναπόφευκτο, ότι μια πολιτική ομάδα θα χρησιμοποίηση αυτούς που την απαρτίζουν για να κάνει ένα πολιτιστικό δρώμενο. Πιστεύω ότι αν κάποιος σε μια πολιτική ομάδα ήθελε να δείξει τον πολιτισμό που πρεσβεύεται μέσα από τα πιστεύω τις ομάδας του θα έκανε την αντίστοιχη πολιτιστική κίνηση. Έτσι λοιπόν φαίνεται και αν υπάρχει ισορροπία σε μια πολιτική ομάδα…

raslowbap είπε...

Καταρχήν σε ευυχαριστώ για το κόπο που έκανες να γράψεις το σχόλιο σου.Όταν αναφέρομαι στον όρο πολιτικές ομάδες αναφέρομαι σε όλε τις ομάδες ή κομματα που αντιτίθονται ή θέλουν να πιστεύουν πως αντιτίθονται στο κράτος και την εξουσία. Κυρίως όμως εννοώ τις ομάδες της εξοκοινοβουλευτικής αριστεράς, τις αντιεξουσιαστικές και του αναρχικού χώρου. οι οικονομικοί πόροι πιστεύω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν διότι η ομάδα στην Αγγλία που αναφέρομαι δεν απαριθμεί πάνω απο 700 μέλη και έχει καταφέρει να έχει στο Brixton μόνο, να έχει 3 studio ηχογραφήσεων.΄Οσον αφορά για τον καλό σκοπό που ανφέρεσαι, θα με βρεις σχετικά σύμφωνο. Όμως όλες αυτές οι ομάδες επικαλούνται καλούς σκοπούς, και ίσως είναι μια ευκαιρία να τους αποδείξουν κιόλας. δεν έιπα ότι οι πολιτικές ομάδες θα πρέπει να υποδεικνύουν τις πολιτιστικές, απλά αυτο που προτείνω ειναι μέσα σε γενικές γραμμές είναι το πολιτικό κομμάτι του κινήματος να έρθει σε ισσοροπία με το πολιτιστικό μέρος του.

Βαγγέλης είπε...

Εγώ Χάρη δεν πιστεύω πως είναι τόσο αναγκαίοι οι οικονομικοί πόροι αφού η δημιουργικότητα τα φέρνει όλα από μόνη της.Μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων μπορεί εύκολα να σκεφτεί και τους τρόπους να γίνει το κάθε τι.Από εκεί και πέρα έχω την εντύπωση πως θα λείπει το αντίστοιχο κοινό. Πολιτιστικά δρώμενα μπορούν να οργανωθούν απ'το τίποτα. Και δεν είναι αναγκαίο οπωσδήποτε ένα studio. Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν.
Τώρα όσον αφορά αυτές τις ομάδες στο Brixton δεν νομίζεις πως για τα ελληνικά δεδομένο ras είναι πολυάριθμες ; Αφού λες για εξοκοινοβουλευτικές πολιτικές ομάδες .. Αφού παντού υπάρχει διάσπαση. Ιδιαίτερα στον χώρο της αριστεράς ξέρουμε καλά πως ο ένας τρέφεται από την αντιπαράθεση με τον άλλον.Αλλά και στον αναρχικό χώρο. Μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση αλλά αν κανείς απαριθμήσει τις επιμέρους ομάδες της αναρχίας φοβάμαι πως θα'ναι περ/τερες κι από τα άτομα στην κάθε μία απ' αυτές.Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα άσχημο αφού ο καθένας έχει χώρο δράσης του,περισσότερο την περιοχή του αλλά μήπως θα'πρεπε για σκοπούς σαν αυτούς να υπάρχει κοινή δράση ;

Διαπορος είπε...

Μόλις διάβασα το κείμενο, θυμήθηκα ότι το είχα διαβάσει ξανά το καλοκαίρι που είχε γραφτεί... με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη αυτή η σκέψη σου "απλά αυτο που προτείνω ειναι μέσα σε γενικές γραμμές είναι το πολιτικό κομμάτι του κινήματος να έρθει σε ισσοροπία με το πολιτιστικό μέρος του." έχεις δίκιο. Τώρα για τις πολιτικές ομάδες κ.τ.λ. και για τον τρόπο που θα επαναστατούμε (που έλεγε στο καλντερόν)και για το αν αυτός ο τρόπος είναι κι αυτός προδιαγεγραμένος, είναι μεγάλο θέμα και δεν ξέρω τι να πώ...ούτε ξέρω ποιος θα είχε αποτέλεσμα...Πάντως πράγματι, πολλοί απο αυτούς τους τρόπους που καταδικνύονται φαίνεται να μην έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα...βέβαια μπορεί να φταίει το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν το έχουν πάρει απόφαση, ή δεν έχουν βρεί το θάρρος(μάλλον κι εγώ). Θα μπορούσαν να τους προσεγγίζουν βέβαια με διαφορετικό τρόπο οι αποφασισμένοι τους υπόλοιπους, αλλά και πάλι σ'υτό μπορεί να φταίνε και οι υπόλοιποι...Απο την αλλη μπορεί να σε απομακρύνουν καμιά φορά αντί να σε πείθουν με τη στάση τους.Γενικά υπάρχει σύγχηση στο μυαλό μου μ'αυτό το θέμα...Ίσως πρέπει και ο καθένας μόνος του να κάνει τις προσωπικές του ενέργειες στην καθημερινή του ζωή, και η στάση του και οι επιλογές του να κάνουν την μικρή τους επανάσταση στην κοινωνία, έστω, αυτή την μικρή που μπορούν...ε, και απο εκεί και πέρα ναι, πίστεύω οτι για κοινούς σκοπούς πρέπει να ενονόμαστε και να μην χωριζόμαστε σε χίλια κομματάκια μεταξύ μας,για να γίνει κάτι...
Και για να επανέρθω στο θέμα εδώ, συμφωνώ να υπάρχει αρμονία πολιτικών και πολιτιστικών πραγμάτων, αλλιώς μου φαίνεται λίγο κοροιδία το αντίθετο!(π.χ. αυτά που ακούς να λένε αντίθετα απο αυτά που ποστεύεις)