Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 06, 2010

ΓΡΑΦΩ Ο,ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ part 14 – ΚΑΝΟΝΑΣ Νο 2

Λέει ένα ρητό πως υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων: οι ισχυροί και οι ανίσχυροι. Οι πρώτοι είναι αυτοί που αποφασίζουν όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για τους άλλους. Είναι οι δυνάστες ψυχών και ζωών. Είναι οι πλούσιοι και τ’ αφεντικά μας. Οι δεύτεροι είναι οι γεννημένοι σκλάβοι. Οι φτωχοί - όχι στο πνεύμα -αλλά σ’ αυτό που στη ζωή φαίνεται να μετρά περισσότερο απ’ όλα, το χρήμα. Είναι οι υπάλληλοι , οι υπηρέτες των ισχυρών , οι κηπουροί τους …Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που αποτελείται από ανθρώπους των δύο προαναφερθέντων κατηγοριών . Αυτή των ελευθέρων ψυχών. Των ψυχών εκείνων που δεν εγκλωβίστηκαν ποτέ σε σώμα ή σε κάποια κοινωνική θέση. Αυτές οι ψυχές μπορούν και ταξιδεύουν μακριά απ’ όσα τους φίλιωσαν και τους ταίριαξαν και το απάγκιο το βρίσκουν μόνο στη γοητεία της ρότας του ταξιδιού τους.

8 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Θα μπορούσε να είναι έτσι- άσπρο, μαύρο.

Όμως η ανθρώπινη φύση έχει τόσες εκφάνσεις και μεταβολές που ποτέ δεν ξέρεις πότε το αρνί θα γίνει λιοντάρι και πότε το αντίστροφο.

Στην τρίτη όμως κατηγορία ανήκουν ελάχιστοι άνθρωποι... και μάλλον πέρασαν από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες για να φτάσουν σε αυτή.

Φιλιά
Καλή εβδομάδα να έχουμε
:-)

raslowbap είπε...

Kαλησπέρα Βάσσια,

Το ρήτο είναι μεξικάνικο, αν και είμαι σίγουρος πως υπάρχουν παρόμοια ρητά και σε άλλες χώρες. Στο μεξικό ( από όσο νομίζω τουλάχιστον ) οι διαφορές ως προς τις κοινωνικές θέσεις και με οικονομικά κριτήρια είναι τεράστιες και εύκολα διακριτές ( http://raslowbap.blogspot.com/2006/08/blog-post_26.html ). Οπότε κάπως έτσι δικαιολογείται και το ρητό. Βέβαι με όλα αυτά που γίνονται την σημερινή ημέρα με τα δντ κλπ ίσως να φτάσουμε και εμείς σε τέτοιο σημείο. Δεν διαφωνώ πως η ανθρώπινη φύση μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις και μεταβολές.
Στη τρίτη κατηγορία ίσως και να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από όσους νομίζουμε ( πολλή αισιόδοξη άποψη εξέφρασα , περίεργο ).

Καλή βδομάδα Βάσσια να έχεις με περίσσια δύναμη και πολλά γουφ γουφ :) :) :) :)

Βαγγέλης είπε...

Εγώ θα πρόσθετα και μια τέταρτη κατηγορία. Διότι σαφώς υπάρχουν οι 2 τάξεις των αφεντικών και των εργατών αλλά... (πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ποτέ ποτέ διότι η λησμονιά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους ειναι ότι ανάμεσα σε αυτούς 2 προαναφερθέντες...) υπάρχουν και οι άλλοι οι "wanna be αφεντικά", οι "θέλω να γίνω χαλίφης στην θέση του χαλίφη" κλπ κλπ και είναι ίσως και πολύάριθμη τάξη ανθρώπων που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας!

raslowbap είπε...

Καλημέρα Βαγγέλη,

Πράγματι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποιαλλά νομίζω πως ανήκουν στην δέυτερη κατηγορία. Τουλάχιστον μέχρι να αναρριχηθούν στη πρώτη. Πάντως αν το σκεφτούμε καλύτερα θα βρούμε πολλές κατηγορίες. Γενικότερα πάντως καλό είναι να μην κατηγοριοποιούμε ανθρώπους.

Την καλημέρα μου και πολλά γουφ γουφ : )

Βάσσια είπε...

Ε λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει, μη το παίρνεις κατάκαρδα ;-)

Φιλιά
:-)

raslowbap είπε...

Χρειάζεται που και που και η αισιοδοξία...

Την καλησπέρα μου : )

Seagull είπε...

Ras, καλό σου απόγευμα!
Προ καιρού αναδημοσίευσα την ανάρτησή σου αυτή στο εκ των ιστολογίων μου "Κλέφτρα Κίσσα" (βλέπε εδώ: http://kleftrakissa.blogspot.com/2010/10/part-14-2-blog-radicalistic.html) με αναφορά, βεβαίως, της πηγής. Κάποιοι φίλοι από ένα πολιτιστικό περιοδικό, που παρακολουθούν το ιστολόγιό μου αυτό, ζητούν, κατά καιρούς, άδεια αναδημοσίευσης των αναρτήσεων. Αυτό συνέβη τώρα και με την δική σου ανάρτηση, η οποία φαίνεται πως τους άρεσε ιδιαίτερα. Αν συμφωνείς για την αναδημοσίευση στο περιοδικό τους (ή αν θέλεις, έστω, περισσότερες πληροφορίες πριν το αποφασίσεις), σε παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου στο e-mail που θα βρεις στο προφίλ μου (καθώς, δυστυχώς, δεν βρίσκω δικό σου e-mail, ώστε να σε ενημερώσω απευθείας εκεί).
e-φιλικά
Seagull

raslowbap είπε...

Καλησπέρα Στέφανε ,

Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με την αναδημοσίευση. Σου έχω στείλει και μέηλ ( ελπίζω να φτάσει γιατί αντιμετώπισα κάτι μικροδυσκολίες ).

Την καλημέρα μου και καλή βδομάδα