Πέμπτη, Ιουλίου 16, 2009

ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Ομολογώ πως νιώθω περίεργα. Έχω καιρό να γράψω και ανεβάσω κάτι στο blog και δυστυχώς αναγκάζομαι τώρα να ασχοληθώ με κάτι το οποίο δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα συνέβαινε. Πάντα ήμουν υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απόψεων και οποιαδήποτε μορφής δημιουργημάτων. Θεωρώ πως κανένα δημιούργημα, ανεξάρτητου είδους, δεν ανήκει στο δημιουργό του. Ανήκει σε οποιοδήποτε που “τύχει” να το ανταμώσει και το σεβαστεί , το νιώσει, ίσως να αγαπήσει και τον εκφράζει. Στον δημιουργό ανήκει μόνο η στιγμή της ολοκλήρωσης του, που για κάποιους μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό. Θεωρούσα πάντα πολύ σημαντικό όταν είτε μέσω του blog είτε μέσω άλλων τρόπων ( που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν) κατάφερνα και ερχόμουν σε επικοινωνία με κάποιον άλλο ή κάποια κατάσταση. Δεν είχα πότε μου πρόβλημα στο όταν κάποιο, υποτιθέμενο, δικό μου δημιούργημα χρησιμοποιούταν από κάποιον τρίτο. Αντιθέτως με τιμούσε κιόλας. Θεωρούσα πως για να κάνει κάτι τέτοιο με είχε νιώσει έστω και για μια στιγμή, με είχε καταλάβει και κατά κάποιον τρόπο είχαμε επικοινωνήσει ουσιαστικά και ας ήμασταν άγνωστοι μεταξύ μας.
Πρόσφατα ένα απόσπασμα από ένα κείμενο σε σχέση με το graffiti που είχε γραφτεί στο παρελθόν για το radicalistic αλλά και για ένα έντυπο του α.α χώρου συμπεριλήφθηκε στην φυλλάδα γνωστού φασιστικού κόμματος. Το τι ορίζει ο νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία στο internet δεν με απασχολεί και δεν είναι και της παρούσης. Αυτό που με απασχολεί είναι πως δεν σεβάστηκαν το συγκεκριμένο κείμενο. Δεν το σεβάστηκαν απλά και μόνο με την παρουσία τους στην κοινωνία. Διότι δεν γίνεται οι φασίστες να σεβαστούν κάτι το οποίο δημιουργήθηκε για να εναντιωθεί σε ένα σύστημα που οι ίδιοι αποτελούν κομμάτι του και σημαντικό γρανάζι στην μηχανή της εξουσίας. Αλλά ακόμα και αν δούμε το graffiti απλά σαν μια μορφή τέχνης η οποία έχει μόνο σαν σκοπό τον καλλωπισμό μιας πόλης και πάλι η παρουσία τους αποτελεί προσβολή διότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι από αισθήματα μπορούν να νιώσουν μόνο μίσος και για αυτό ο σεβασμός τους είναι κάτι το άγνωστο.
Εννοείται πως οποιοσδήποτε ανακάλυψε το blog από την συγκεκριμένη φυλλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ...ποτέ δεν γειτονέψαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: