Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2008

ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ

Μιας και η έμπνευση με έχει παρατήσει για τα καλά το τελευταίο καιρό διάλεξα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντας το παρακάτω email που μου στάλθηκε πριν λίγες μέρες:

Η σοκολατοποιία ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε Έλληνα επιχειρηματία. Η ιστορία των τελευταίων ετών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πολλές φορές τον πλησίασαν μεγάλες πολυεθνικές για να αγοράσουν την επιχείρηση, η απάντηση του ήταν άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη. Μάλιστα λέγεται ότι κάποια στιγμή τον πίεσαν υπερβολικά, τότε αυτός τους είπε να του κάνουνε την προσφορά γραπτώς. όπως και τους απάντησε γραπτώς. «Η προσφορά σας δεν με ενδιαφέρει». Επενδύει μόνο στην παραγωγή, τα έπιπλα των γραφείων είναι από την 10ετία του 60, θυμίζουν κάτι από ταινίες του Κωνσταντάρα.

Η ποιότητα όμως των υλικών για αυτόν δεν χωράει συμβιβασμούς στο κόστος. 85 χρονών σήμερα ο επιχειρηματίας είναι κάθε μέρα μέχρι τις 6 το απόγευμα στο γραφείο και μέχρι πέρσι οδηγούσε μόνος του κάθε μέρα μέχρι την δουλειά, γνωρίζει προσωπικά και είναι φίλος με όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του οι οποίοι βέβαια πίνουν νερό στο όνομά του.

Δεν προσλαμβάνει αλλοδαπούς αλλά μόνο Έλληνες και όσες φορές, αν του προτάθηκε συνεργασία με τούρκικη επιχείρηση, απλά δεν ασχολήθηκε.

Επειδή ποτέ δεν του άρεσε η δημοσιότητα, δεν δίνω το ονομά του, αλλά ένα είναι σίγουρο ότι σπίτι μου μπαίνουν μόνο οι δικές του σοκολάτες
.

Αρχικά θα δεχτώ πως το συγκεκριμένο email δεν αποτελεί κάποιο είδος εναλλακτικής διαφήμισης και πως πράγματι γράφτηκε από κάποιο υπαρκτό πρόσωπο και φανατικό υποστηρικτή της ΙΟΝ Α.Ε. Επίσης θα δεχτώ πως και ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας αποτελεί ότι κοντινότερο στον χαρακτήρα που είχε υποδυθεί ο Johnny Depp στη ταινία « Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας».

Το ότι η εταιρεία προσλαμβάνει μόνο Έλληνες σαν καταναλωτή τι διαφορά θα έπρεπε να μου κάνει; Οι έλληνες είναι μήπως πιο καθαροί από τους μη έλληνες; Δηλαδή τι θα άλλαζε στη ποιότητα της σοκολάτας εάν στην εταιρεία εργάζονταν άγγλοι, γάλλοι, τούρκοι ή αλβανοί, εφόσον διατηρείται η κατάλληλη παραγωγική διαδικασία; Στη τελική ανάλυση μπορεί ο μέσος έλληνας να αισθάνεται ανώτερος (ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ) από τους υπόλοιπους λαούς, αλλά στα θέματα της σοκολάτας εάν κάποιος θα έπρεπε να νοιώθει έτσι θα έπρεπε να είναι Ελβετός.

Να δεχτώ επίσης ότι τα γραφεία του Τσάρλι εεε συγνώμη του Johnny Depp εννοούσα εεε συγνώμη του ιδιοκτήτη της ΙΟΝ Α.Ε πως έχουν πράγματι ξεχαστεί στην δεκαετία του εξήντα. Να δεχτώ κιόλας πως είναι και φίλος με τους εργάτες. Άρα μήπως να πιστέψω πως η ΙΟΝ Α.Ε λειτουργεί σαν κολεκτίβα και ότι τα κέρδη μοιράζονται ισομερώς σε αφεντικά και εργάτες; Μήπως πρόκειται και για μια σύγχρονη κομμούνα όπου στο μέλλον οι ιστορικοί θα την αναφέρουν δίπλα σε αυτή του Παρισιού;

Το ότι δεν δέχτηκε να συνεργαστεί με τούρκικες επιχειρήσεις θα έπρεπε να με κάνει να νοιώθω περήφανος; Προφανώς ο εθνικιστής συντάκτης του email θα νοιώθει περήφανος αφού θα πιστεύει πως έτσι θα στερούνται οι τούρκοι την απόλαυση της πιο ωραίας σοκολάτας του κόσμου, της ελληνικής.

Το τι σοκολάτες μπαίνουν στο σπίτι του δεν είμαι σε θέση να το ξέρω αλλά πιστεύω πως ξέρω με ποιο κανάλι θα χαζεύει μπροστά από την τηλεόραση. Άντε πίσω στις τρύπες σας…

8 σχόλια:

Διαπορος είπε...

Χαχαχα! :)

Niemandsrose είπε...

Τα ίδια πράγματα σκεφτόμασταν κατά την ανάγνωση ενός ακόμα άχρηστου chain mail.

raslowbap είπε...

Φωτεινή καλημέρα και καλό σβκ :-)

niemandrose: Τελείως άχρηστου όμως. Το πίστευα ότι θα συμφωνούσαμε. Καλημέρα και καλό σβκ.

unripe είπε...

ras εγώ θα σε καρφώσω!!!!
είσαι και εσύ όμως ένθερμος υποστηρικτής της ΙΟΝ σοκολάτας κόντρα στα "π" της Lacta!!! xaxa ;P σε πειράζω.

Η Διεθνοποίηση της σοκολάτας είναι η μόνη λύση!! (!) χαχα...

Αυτό που άρεσε πάντως ήταν αυτό το "οι εργαζόμενοι πίνουν νερό στο όνομά του" ενώ θα έπρεπε να τρώνε αμή τί άλλο την σοκολάτα του...χαχα

Κ αυτό με τα γραφεία από το '60 που κολάει με τον Κωνσταντάρα;εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι πρόκειται περί νοσταλγό της χούντας που ούτε το ένα αξιοπρεπές περιβάλλον στους εργαζόμενους δεν διαθέτει...

Μεταξύ μας...η παραγωγή της σοκολάτας μπορεί να γίνει η πιο σιχαμένη διαδικασία αφού, για παράδειγμα, στο νέο μείγμα ρίχνουν άφθονα, κατά 3/5 τουλάχιστον, το ληγμένο που έχει απομείνει.

Κερνάω Παυλίδης...

aggelika είπε...

Η αγαπημένη μου σοκολάτα μιλάμε.. Μόνο από μένα έχει γίνει πλούσια η ΙΟΝ! πριν από λίγο έφαγα μία!

Βέβαια δεν τρέφω καμία ψευδαίσθηση όμοια με αυτές του συντάκτη του mail! Την τρώω ενώ ξέρω ότι τρώω απλά μια σαβούρα με ωραία γεύση!

Καληνύχτα..

raslowbap είπε...

unripe: Δεν θα το αρνηθώ λοιπόν και εμένα μου αρέσει η ιον. Όχι όμως για τους λόγους που αναφέρονται στο mail.Αυτό με τα γραφεία έχει να κάνει (σύμφωνα πάντα με τον συντάκτη) ότι δεν δίνει χρήματα για την ανανέωση των γραφείων διότι τα σπρώχνει όλα στην παραγωγική διαδικασία.
aggelika: Και εμένα η ιον, όπως προανέφερα μου αρέσει πολύ. Έχω αφήσει και εγώ αρκετά από τον οβολό μου για την γιγάντωση της εταιρείας.
Καλημέρα σας

Βάσσια είπε...

Καλημέρα φίλε μου :-)
Καταρχήν δαγκωτό στη ΣΟΚΟΛΑΤΑ!
Μαύρο στα e-mail που μας πυροβολούν καθημερινά (όσα είναι άχρηστα).
Που θα πάει θα επιστρέψει η έμπνευση. Αυτή είναι δική σου και κανείς δεν την εξουσιάζει.
:-)

raslowbap είπε...

Κάποια στιγμή θα επιστρέψει. θέλω να πιστεύω δηλαδή. Πράγματι αυτό με τα μεηλ έχει γίνει πλέον αρκετά ενοχλητικό. Καληνύχτα Vassia.