Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2007

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ


Τελευταία κάτι έχει γίνει και η μοίρα μου έχει μπερδευτεί πολύ με αυτή των περιστεριών. Δεν είναι πολλές οι μέρες που διάβασα ένα καταπληκτικό άρθρο στο sadahzinia.com με θέμα τρία περιστέρια. Η συμμορία των τριών θαρρώ πως λεγόταν. Την Τετάρτη όταν βρισκόμουν στην δουλειά και κοίταζα αμέριμνα έξω από το παράθυρο ήρθε ένα περιστέρι και χτύπησε με φόρα στο παράθυρο. Αρχικά έδειχνε να χάνει ύψος αλλά τελικά συνέχισε να πετάει κανονικά. Προχθές ένα περιστέρι μπήκε μέσα στο σπίτι και παρά τις προσπάθειες μου αρνιόταν πεισματικά να φύγει. Ο λόγος που προσπαθούσα να το διώξω είναι ότι σε λίγο θα επέστρεφε σκύλος μου ο οποίος δεν είναι και πολύ φιλικός με τα περιστέρια. Γενικώς πάντα έτρεφα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα πτηνά , όπως λέει και ένας φίλος καλός ο Βαγγέλης, είναι διότι τα πτηνά είναι το σύμβολο της ελευθερίας. Ειδικότερα τα περιστέρια όμως έχουν και άλλους συμβολισμούς. Κατά τον χριστιανισμό το σύμβολο του αγίου πνεύματος είναι το περιστέρι. Βέβαια αυτό δεν εμποδίζει τους παπάδες να βάζουν καρφιά στις οροφές των εκκλησιών έτσι ώστε να απωθούν τα πτηνά. Οι περισσότεροι άνθρωποι φιλολογικά τουλάχιστον επιθυμούν την ειρήνη. Σαν σύμβολο της ειρήνης συναντάμε πάλι το περιστέρι. Βέβαια αυτό δεν τους εμποδίζει να γεμίζουν τα μπαλκόνια τους με διαφόρου είδους πατέντες (σακούλες, cd) έτσι ώστε να κρατάνε τα πτηνά μακριά. Τα περιστέρια πλέον υπάρχουν περιπτώσεις που διώκονται ακόμα μέχρι και από τον κρατικό μηχανισμό όπως συμβαίνει στο Λονδίνο. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον ο οποίος έχει απαγορέψει στους μικροπωλητές της πλατείας τράφαλγκαρ να πουλούν τροφή για τα περιστέρια έτσι ώστε να μην βρωμίζονται τα γλυπτά της πλατείας. Κάτι ανάλογο έκανε και ο δήμαρχος της Βενετίας Μάσιμο Κατσάρι για την πλατεία Αγίου Μάρκου.

3 σχόλια:

Βαγγέλης είπε...

Από πολύ μικρός η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη όταν κάποιο περιστέρι επέλεγε το μπαλκόνι μας να ξαποστάσει. Δεν ήθελα να φύγει με τπτ. Τα ζώα που μπορούμε να δούμε πλέον για να θυμηθούμε ότι είμαστε μέρος ενός ολόκληρου ζωικού βασιλείου ή απλά για να θυμηθούμε ότι υπάρχουν και άλλα πολύ πιο χαριτωμένα πλάσματα απ' το "λογικο" ων , άνθρωπο, είναι ελάχιστα εως και καθόλου. Και αυτά τα καταδιώκουμε συνεχώς. Μέσα στην όλη μας ασχήμια είμαστε τόσο ελεεινοί που μας φταίει μια κουτσουλιά που θα πέσει στο μπαλκόνι μας. Δεν μας πείραξε όταν η Αθήνα μεταμορφωνόταν σε ένα τέρας που θα ζούμε στο βρώμικο στόμα του, δεν μας πειράζουν και δεν κάνουμε κάτι για την ιδιωτικοποίηση των πάντων, δεν μας χαλάει που το μάτι μας δεν βλέπει ουρανό παρά μόνο εαν ανέβει στην ταράτσα.όχι,όχι... Η κουτσουλιά όμως.....ε, αν είναι δυνατόν!!!Δν ντρέπονται τα ξεδιάντροπα πουλιά. Σκότωμα στα περιστέρια που χαλάνε τις ζωές μας!
Το τέλος του παραμυθιού με τα cd λέει ότι θα γίνουν τόσα πολλά ώστε οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να μην βγαίνουν έξω. θα τυφλώνονται οι ίδιοι απ'τις χιλιάδες αντανακλάσεις! :-Ρ

Υγ. Ούτε που θέλω να φανταστώ τι μπορεί να περιέχουν αυτά τα cd αν είναι γραμμένα... χαχαχα!
Υγ2: Για να μην παρεξηγηθώ εννοείται ότι τα cd είναι 100000000 φορές καλύτερα από τα δολοφονικά καρφιά.

raslowbap είπε...

Πράγματι με όλα αυτά που περιγράφεις και που δυστυχώς ισχύουν μια κουστουλιά φαντάζει ασήμαντη. Και εγώ χαίρομαι όταν περιστέρια σπουργίτια, δεκαοχτούρες διαλέγουν το μπαλκόνι μας. Παλιά αυτό βέβαια συνέβαινε πιο συχνά διότι τα ταίζαμε καθημερινά αλλά τώρα ο Μπιάνκο έχει την ενοχλητική μανία να τα διώχνει. Πάντως όποτε έχουμε την ευκαιρία τους αφήνουμε λίγο ριζάκι για να τσιμπήσουν κάτι.

Niemandsrose είπε...

εδώ που τα λέμε έχει φάει χέσιμο αφ'υψηλού ο Νέλσον στη Τραφάλγκαρ από τα περιστέρια που έχει πάει σύννεφο. αλλά τι θα ήταν ένα μνημείο χωρίς την αμφισβήτηση; είναι όμως το άτιμα πολύ κακοφωνίξ.