Σάββατο, Αυγούστου 25, 2007

ΠΕΚΙΝΟ 2008

Η άποψη μου για τους ολυμπιακούς αγώνες είναι λίγο πολύ γνωστή ( βλ. το post ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Νοέμβριο 2006 ) . Είχα αρκετούς προβληματισμούς σχετικά με του αγώνες που διοργάνωσε η Αθήνα το 2004. Μερικά από αυτά συνεχίζουν ως και τώρα να με προβληματίζουν όπως π.χ η κρατική καταστολή, κάμερες στους δρόμους, το όργιο των μεγαλοεργολάβων και άλλα πολλά.
Εάν η ΔΟΕ ήταν αυτό που θέλει να παρουσιάζεται ότι είναι θα έπρεπε η διοργάνωση των αγώνων να μην αναληφθεί από την πόλη του Πεκίνου κυρίως για τα εξής τρία πολύ σημαντικά θέματα:
• Σύμφωνα με τα στατιστικά της Διεθνούς Αμνηστίας η Κίνα κατέχει το ρεκόρ στις θανατικές ποινές αφού 1000 – 8000 άνθρωποι εκτελούνται ετησίως. Παράλληλα στα άμεσα σχέδια της Κίνας για το 2008 είναι η κράτηση χωρίς δίκες και αναμόρφωση των κατηγορούμενων με φαρμακευτική αγωγή.
• Επίσημα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν – δολοφονήθηκαν εν ώρα εργασίας δεν υπάρχουν. Κινέζοι εργάτες στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και όχι μόνο είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν ακόμα και για περισσότερες από 15 ώρες την ημέρα για 7 ημέρες την εβδομάδα ενώ διαμένουν ομαδικά σε δωμάτια στα οποία οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Ακόμα για την κατασκευή διάφορων επίσημων προϊόντων των αγώνων απασχολούνται παιδιά ηλικίας 12 ετών που ο μισθός ετησίως ανέρχεται στα 900 δολάρια. Το μισό δηλαδή από ότι ο κατώτατος μισθός ενός Κινέζου (εξαιρουμένου τα έσοδα μιας μέσης αγροτικής οικογένειας που δεν ξεπερνάει τα 450 δολάρια ετησίως) .
• Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διότι είχαν την ατυχία να βρίσκονται σε ανακατασκευαστέες περιοχές. Μάλιστα επειδή δεν δέχθηκαν τις αποζημιώσεις που τους πρότειναν, τους διέκοψαν την παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Αξιοσημείωτο ότι οι αποζημιώσεις που τους πρότειναν ήταν σε κόστος του 2001 ενώ αυτή την στιγμή οι τιμές στις περιοχές αυτές έχουν φτάσει στα ύψη.
Όλα αυτά για κάποιους έχουν μικρή σημασία αφού το χρήμα είναι που κινεί τα νήματα. Το κόστος των αγώνων του Πεκίνο αναμένεται να φτάσει τα 34 δις. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: