Σήμερα για τους πολλούς είναι η παγκόσμια ημέρα της μουσικής, για μένα είναι πάντως είναι η παγκόσμια μέρα της μουσικής βιομηχανίας. Για τον λόγο αυτό θεωρώ σκόπιμο να αναδημοσιεύσω από την αυτόνομη περιοδική έκδοση uhuru #2 το παρακάτω κείμενο. Είχε γραφτεί πριν από 3 με 4 χρόνια. Από τότε δεν άλλαξαν και πολλά στις απόψεις μου. Το μόνο που ίσως θα άλλαζα εάν το έγραφα τώρα θα ήταν ο επίλογος. Δεν νομίζω να ήταν τόσο αισιόδοξος αφού στο διάστημα που μεσολάβησε είδα πολλές μάσκες να πέφτουν και πολλούς να ξεπουλιούνται από τους μεγάλους μας ροκάδες έως και τους υποτιθέμενους έντεχνους.
Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ
Τον τελευταίο καιρό έχουμε «βομβαρδιστεί», από διαφημίσεις, λόγους καλλιτεχνάδων, μανατζεράδων και στελεχών δισκογραφικών πολυεθνικών εταιρειών για τη μάστιγα των αντιγραμμένων cd και της πειρατείας.
Έχουμε βαρεθεί να ακούμε ότι η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική και άλλα τέτοια ψέματα. Η μόνη αλήθεια σ’αυτό το παραμύθι είναι ότι η πειρατεία πράγματι σκοτώνει, και πρέπει όλοι να τη βοηθήσουμε να σκοτώσει. Να σκοτώσει τη βιομηχανία της μουσικής, την εμπορευματοποίησή της και την τσέπη τους. Η πειρατεία βοηθάει τη μουσική να διαδοθεί πιο γρήγορα και σε περισσότερους ανθρώπους, αφού η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιο αυθεντικό cd στις εξωφρενικές τιμές που έχουν φτάσει, ενώ μπορούν να το αντιγράφουν σχεδόν τσάμπα ή να το αγοράσουν πειρατικό με 3 μόνο euro.
Πρέπει να σπαταλήσεις σχεδόν ένα ημερομίσθιο για να αγοράσεις ένα cd. Σε αυτή την τραγική κατάσταση έχουμε φτάσει. Έχουμε μπουχτίσει με τους υποστηρικτές των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών(Warner, Sony κ.α.), τα supermarket δίσκων (Metropolis, Virgin megastores), τους σκύλους που συναγωνίζονται για το ποιος θα πουλήσει περισσότερο και τα αντικειμενικά μουσικά κανάλια(ΜΑD)που δίνουν χώρο μόνο σε ορισμένους «καλλιτέχνες». Απλά να ξέρουν ότι πλέον υπάρχει και δυναμώνει συνεχώς η εναλλακτική λύση της πειρατείας, της αντιγραφής των cd ή τουλάχιστον την αγορά αυτών στα μικρά δισκάδικα της γειτονιάς μας και των αυτόνομων label(πλέον και στην Ελλάδα όπως 8ctagon κ.α.). Όση προπαγάνδα και να γίνει ακόμα ο κόσμος θα στρέφεται προς τη συγκεκριμένη πλευρά.
Η μουσική πρέπει να ταξιδεύει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και αυτό δε μπορεί να το κάνει καμία πολυεθνική, κανένα supermarket δίσκων, κανένα μουσικοκάναλο που επιχορηγείται(ή αλλιώς λαδώνεται)απ’ τις πολυεθνικές. Αυτό όμως μπορεί να το κάνει η πειρατεία και οι αυτόνομες καταστάσεις.
Το μόνο πλέον που απομένει σε όλους αυτούς τους χοντρέμπορους είναι να στρέψουν τη μούντζα τους προς τα μούτρα τους.