Πέμπτη, Μαΐου 17, 2007

ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΟΥ

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ζούμε στην εποχή της άνθισης της ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι ένα από τα γεγονότα που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση του τόπου. Το πεδίο επιβολής είναι τόσο μεγάλο που πλέον μπορούμε να αναφερόμαστε με τον όρο αναγκαστικούς τηλεθεατές.
Η τηλεόραση ίσως να είναι το πιο ισχυρό μέσο προπαγάνδας που έχει υπάρξει ποτέ. Χαρακτηριστικό το επόμενο παράδειγμα που αναφέρεται. Το Νοέμβριο του 2004 ο Μπους κέρδισε τις αμερικάνικες εκλογές. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην μαζική προσέλευση των φανατικά θρησκευόμενων στις κάλπες. Έρευνες έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι του Μπους πιστεύουν ότι στο Ιράκ υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής και ότι ο Σαντάμ διατηρούσε σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Το πιστεύουν αυτό γιατί αυτό έδειχναν στις ειδήσεις. Στην Αμερική μεγάλα τηλεοπτικά μέσα ελέγχονται από εταιρείες όπλων. Ανάμεσα στην ενημέρωση και στον πόλεμο, διαλέγουν φυσικά τον πόλεμο και κατά επέκταση τον πρόεδρο που τον διεξάγει. Μετά την 11η Σεπτέμβρη η ευνοϊκή στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον Μπους μετατράπηκε σε άνευ όρων υποστήριξη. Η εισβολή στο Ιράκ δεν θα γινόταν εάν τα μ.μ.ε έκαναν σωστά την δουλειά τους και έκαναν τις ερωτήσεις που έπρεπε. Παρατηρούμε λοιπόν το ότι τα μ.μ.ε είναι όχι μόνο σε θέση να αποτρέψουν έναν διαφαινόμενο πόλεμο αλλά δυστυχώς επιβάλουν το πόλεμο αυτό.
Όσο περνούσε ο καιρός είδαμε τραγελαφικά πράγματα. Δημοσιογράφους σε κανάλια και ραδιόφωνα να γίνονται δικαστές και το ακροατήριο τους να φωνάζει ένοχος. Είδαμε μεγαλοεπιχειρηματίες να απολύουν εργαζόμενους σε κάποια αλλαγή κυβέρνησης που δεν ταίριαζε με τα συμφέροντα τους. Είδαμε ανθρώπους να βγάζουν στην ζωή τους στο σφυρί, μέσα από μεγάλους αδελφούς, μουσικές ακαδημίες και ερημονήσια. Μέσα από την τηλεόραση διαμορφώνονται διάφορα κοινωνικά πρότυπα για το τι είναι αποδεκτό και το τι όχι. Μέσα από την τηλεόραση είναι που οι διάφορες πολυεθνικές εταιρείες πλασάρουν τα προϊόντα τους συχνά διαφημίζοντας τα με έναν τρόπο που αποσκοπεί να νοιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου, με απώτερο σκοπό να τα αγοράσεις. Η τηλεόραση έχει γίνει ένας μηχανικός φίλος που σκοτώνει το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων και έρχεται σαν αντικαταστάτης της κοινωνικής συναναστροφής.
Τέλος όσον αφορά τα προγράμματα των καναλιών και την ψυχαγωγία που προσφέρουν είναι αντίστοιχα με το ήθος των μ.μ.ε. Θα συνεχίσουν να δείχνουν και προβάλουν ό,τι έχουν δείξει και προβάλει ως και σήμερα μέχρι και εμείς οι υπόλοιποι να νομίσουμε ότι είναι φυσιολογικό ο άνθρωπος να ζει με τα συγκεκριμένα ήθη που εκπροσωπούν. Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι εκτός από το να σπάσεις την τηλεόραση σου μπορείς πολύ απλά να πατήσεις τον διακόπτη του off.
Υ.Γ: Το παρών κείμενο ανδημοσιέυεται απο παλαιότερη αυτόνομη περιοδική έκδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: